Kahve Çekirdekleri Nasıl Kavrulur?
Kahve bitkisinin tohumu olan kahve çekirdeği kurutulup kavrularak kullanılır. Öyle ki işlem görmemiş kahve çekirdeği yeniden ekildiğinde kahve ağacı yetişir. Kahve çekirdekleri nasıl kavrulur konusunda yapılan araştırmalarda karşımıza çıkan farklı yöntemler vardır.
Ham kahve çekirdekleri yükleyicilere ve ardından dönen bir tambur bırakılır. Tambur, yaklaşık 240 derecelik bir sıcaklığa önceden ısıtılır. 12-15 dakika sonra kavurma çeşidine göre 195 derecede kavrulan çekirdekler tamburdan çıkar ve kavurma makinesinin ön tarafındaki soğutma tepsisine alınır. Daha sonra herhangi bir kusur için elle kontrol edilmeden önce taşları veya kalıntıları temizleyen bir makineden geçirilir ve tamamen soğuduktan sonra satış için paketlenir. İlk olarak, çekirdekler, gazlı brülörler üzerinde dönen ve kahveyi çalkalayan kavurma makinesinin içindeki bir tambura yüklenir.
Kahve Çekirdekleri Kavrulurken Nasıl Koku Çıkar?
Erken aşamalarda, kızartma oldukça saman gibi kokabilir. Doğal olarak, tüm diğer kokular manastırın her tarafına yayılırken, duyularınızın kızartmaya ayarlanması gerekir. Yazılım ve sensörlerin yardımı olmadan kahve kavurmayı gerçekten bu şekilde öğrenirsiniz Kavurma işleminden elde edilen yan ürünlerden birine saman denir. Bu kahve kirazının tohumunu çevreleyen son katmandır, çekirdekler ısındıkça bu ceketi bir ceviz kabuğu gibi dökerler. Bunlar çok fazla nitrojen içerdiklerinden ve ayrıca kafein içeriğinden dolayı zararlıları caydırabildikleri için kompostlarda toplanır ve geri dönüştürülür. Kahve kirazının kabuğu da ‘cascara’ olarak bilinen çay yapmak için daha sık kullanılmaya başlandı Kahve çekirdekleri ısındıkça genleşmeye başlar ve benekli, sararma etkisine ulaşır.
Kahve Çekirdekleri Kavrulma Süresinin Önemi Nedir?
Çekirdekler kavururken daha fazla ısı alırlar, artık daha fazla enerji alamayacakları bir noktaya geldiklerinde reaksiyon ekzotermik hale gelir. Bu, kahvenin tam gövdeli espresso aromasını alması için ihtiyaç duyduğu tüm şekerleri ve yağları geliştirmeye başladığı için önemli bir zamandır. Ayrıca kızartmaya getirilen ısıya uyum sağlamak açısından da çok önemli bir zamandır. Kahve, doğal şekerler karamelize olduğu için esmerleşiyor ve bu da hoş, maltsı bir koku üretmeye başlıyor. Bu kızartma harika kokuyor olsa da, çekirdekler bitmiş üründen oldukça uzak.
Kavrulmuş Kahve Çekirdeği Nasıl Kavrulur?
Kahve çekirdeği çekildikten sonra demlenerek kullanılır. Farklı teknikleri vardır. Çiğ, kavrulmuş ve filtre kahve şeklinde demlenebilir. Az kavrulmuş ya da orta kavrulmuş seçenekleri mevcuttur. 180-205 dereceleri arasında kavrulanlar az kavrulmuş kategorisindedir. 210-220 derecede kavrulanlar ise orta kavrulmuş sevenlere özeldir. 240 ve 250 derece üzerindekiler ise asidik özelliğinin tamamen ortadan kalktığı ve dolgun bir kahve tadı veren kavrulma şeklidir.
Kahve Çekirdeklerinin Kavrulduğu Nasıl Anlaşılır?
Kahve çekirdekleri ısı ve basınçla daha da genişledikçe kendi ısısını üretmeye başlar ve duyulabilir bir ‘çatlama’ sesi çıkarır. Bu aşama ‘ilk çatlak’ olarak bilinir. Extract’taki kahvelerin hiçbiri ikinci çatlağa götürülmez. Bu genellikle, fasulyelerin yaydığı ısıyı telafi etmek için gazı kısma zamanıdır. Ancak bu bir espresso kızartması olduğu için ısı geri döner çekirdekler çok yakından izlenir ve optimum renk ve gelişim seviyesine kadar kavrulduklarında, bir soğutma işlemi ile daha fazla kavurmalarının durdurulması gerekir.
Kahvenin Çok Kavrulması Tadını Yok Eder mi?
Genel anlamda bakıldığında kahvenin çok kavrulması kahve severler tarafından tercih edilmez. Besin değerinin de yitirildiği söylenir. Değişim ısı işlemi ile olduğu için lezzeti değişir. Çok kavrulmuş kahve değil de tiryakileri tarafından az ya da orta kavrulmuş olanları tercih edilir. Flavonoidlerden de bu sayede daha fazla yararlanılmış olunur.
Bizce her tat, farklı deneyimlere uzanan bir yolculuğun kapısıdır. Şeffafça sergilediğimiz kavurma yöntemlerimizin daha da zenginleştirdiği kahve çekirdeklerimiz ile sizlere o kapıyı açmaktan keyif alıyoruz.